Laatste Nieuws Boerderij
Gepubliceerd: maandag 30 mei 2011 17:44

Babyboom op RijnRund® boerderij!

Woensdag 25 mei 2011 vond er een heuse babyboom plaats op de RijnRund® boerderij.

De vaars Toos 19 stond al geruime tijd op de nominatie om te bevallen. Al meerdere weken hield Marcel Wouters Toos 19 nauwlettend in de gaten. De bevalling van Toos 19 was bijzonder omdat ze het eerste kalf van fokstier Arie zou gaan werpen. Het is dus heel spannend want iedereen was benieuwd naar hoe Arie nu precies 'fokt'. Ofwel: Komen de kalveren van Arie goed levendig ter wereld? Zal het een zware bevalling worden? Geen dikke tongen bij de kalveren? Hoe is het beenwerk?

Op al deze vragen kwam op woensdag 25 mei om 6.00 uur in de morgen een antwoord want Marcel concludeerde dat Toos 19 aan het kalven was.
Na één telefoontje was veearts Ruud Pronk van Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek al snel paraat. Al vlot stelde veearts Ruud vast dat we moesten overgaan op een keizersnede omdat het geboorte kanaal van Toos 19 te weinig ruimte geeft voor het flinke kalf.
Marcel bij de pasgeboren Roos

Twee uur na het telefoontje naar veearts Ruud zat iedereen in de keuken met een kop koffie en was de keizersnede een feit. Op dat moment was Toos 19 druk bezig met de verzorging van haar kerngezonde vaarskalf. Al dezelfde morgen hebben Myrthe (5) en Tessa (3) van Lunsen beslist dat dit kalf met de naam Roos door het leven zal gaan.

Pasfoto van Roos
 
Diezelfde ochtend nog in een weiland ongeveer 12 kilometer bij de boerderij vandaan voltrok zich helemaal een wonder. Zonder hulp van wie dan ook heeft een vaars het tweede kalf uit de Arie lijn op de wereld gezet. Ook dit was een vrouwelijk kalfje, vaarskalfje. "Ik geloofde mijn ogen niet", aldus Marcel Wouters. "Ik kwam voor mijn dagelijkse inspectie bij de koeien en ineens liep daar een trotse moederkoe met een heel mooi kalfje in de rondte". "Ik wist wel dat die vaars eerdaags moest gaan kalven maar ik verwachtte het eigenlijk een week of twee later. Gelukkig was dit vaarskalfje niet zo groot en kon ze probleemloos via de normale manier haar weg naar buiten vinden. We hebben veel geluk gehad!" aldus Wouters.

Moeder en dochter
 
Beide moeders maken het dus erg goed en de kalveren groeien als kool. "Dat groeien als kool is heel gewoon", verklaard Marcel Wouters. "We laten de moederkoeien de kalveren grootbrengen. Er is dus melk en moederliefde meer dan genoeg!"

 

Familieportret